True Pricing – Inzicht in de juiste prijs

Tekst: Michiel Damen - Versie 29 juni 2016

Uiteraard is een goede consumenten informatie over de kwaliteit en de prijsopbouw van de andbouwproducten essentieel. Gelukkig zijn er ook op dit gebied alternatieven in ontwikkeling. Want wat is de “echte of ware prijs” van bijvoorbeeld een tros biologische druiven in de winkel ten opzichte van een ‘gewoon’ exemplaar?  Aan de kassa op het moment misschien wat duurder, maar als je alle maatschappelijke en milieukosten meetelt juist veel goedkoper. Vervuiling en afbraak van biodiversiteit kost de maatschappij miljoenen. Nature & More_swimming_pool_nlHiervan zijn door de FAO berekeningen gemaakt die je op de website van Nature & More voor enkele producten kunt inzien. Meer informatie hierover vind je hier.

Nature & More_bloem

Uiteraard is voor hier heel veel producten nog ovoldoende detail informatie beschikbaar. Zo zijn de sociale samenhang, gezondheid en biodiversiteit voor de druiven in het plaatje hiernaast nog niet ingevuld. Maar je kunt al wel zien dat voor klimaat, water en bodem het biovoordeel voor de samenleving groot is. Details hierover kun je hier lezen.

Een voorbeeld van een gedetailleerd rapport in het Engels over de echte prijsTruePrice of Coffee van bijvoorbeeld biologische koffie in Vietnam van True Price en IDH vind je hier.

Ook in Sekem_Egypte vinden studies plaats naar de prijs van biologische producten ten opzichte van gangbare.

TruePrice_Sekem

Tale of two chicken

%d bloggers liken dit: