Actueel

24 juni 2016  – Stichting Grondbeheer geeft eeuwigdurende obligaties uit. Schenken is ook mogelijk.  Stichting grodnbeheer

Vrije grond is gekocht met schenkgeld van burgers. Daardoor is het geen particulier eigendom meer. Bij natuurgebieden vinden we dit al heel gewoon. Het behoud van landbouwgrond is echter minstens zo belangrijk: het is de bron van ons voedsel. Door landbouwgrond vrij te maken, wordt het uit het economische verkeer gehaald. Het mooie van deze aanpak is dat het een langetermijnoplossing biedt voor het behoud van vruchtbare landbouwbodems.


02 juni 2016 –  Omschakeling boeren naar biolgische landbouw wordt financieel aantrekkelijker  door garantieregeling van de overheid. Lees Logo Rijksoverheid.nlhier het bericht.

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken introduceert een borgstelling voor financiering van het werkkapitaal, om zo de drempel voor de omschakeling voor agrarisch ondernemers te verlagen.


14 januari 2016  -Persbericht – Nature & More brengt True Cost of Food naar de winkelvloer.   Lees hier het bericht.

EostaVanaf nu liggen in de Europese schappen bij peren, druiven en ananassen voor het eerst kaartjes die de echte prijs van voeding laten zien. In Nederland vind je ze vanaf half april bij de biologische van Ekoplaza en natuurvoedingswinkels zoals de Gimsel in de Groene Passage in Rotterdam. Op de kaartjes staat een bloem met zes bloemblaadjes, waarin in euro’s de maatschappelijke kosten zijn aangegeven voor klimaat, water, bodem, biodiversiteit, sociale cohesie en gezondheid. De bloem geeft zowel de kosten aan voor het biologische fruit, als voor de gangbare tegenhanger uit dezelfde regio.


Oktober 2015 – Consumenten bereid meer te betalen voor gezonde voeding. Volgens het Nielsen Sustainability Report.

Nielsen LogoNielsen liet 30.000 consumenten uit zestig landen (waarbij rekening gehouden werd met inkomensverschillen, leeftijden, regio’s en andere factoren) een vragenlijst invullen over zaken zoals het milieu, verpakking, prijs, marketing, biologisch keurmerk of claims op het gebied van gezondheid of welzijn, die voor hen van invloed waren op het wel of niet aanschaffen van een product.  45% van de ondervraagde consumenten gaf aan het milieu mee te laten wegen in de keuze voor een product. 59% zoekt zelfs specifiek naar producten die niet alleen goed voor zichzelf zijn maar ook zo min mogelijk schade aanrichten aan de maatschappij, in plaats van te kiezen voor een goedkopere, niet duurzame variant.

 

%d bloggers liken dit: