Loess plateau, China

Het zogenoemde loëss plateau bevindt zich in Binnen Mongolië, China. De afzetting loëss is leem, dat door erosie van landijs is ontstaan. Tijdens de ijstijden is het vanuit Siberië via hogere luchtlagen door poolwinden naar het zuiden toe getransporteerd. In Mongolië zijn de afzettingen extreem dik, met daarin diepe dalen, maar in feite komt het ook in Europa voor (Limburg en Noord Duitsland).  Als de vegetatie verdwijnt kan het weer  opnieuw eroderen, met dikke stofwolken als gevolg. Peking_StofDe Chinezen hadden in de stad Peking hier erg veel last van. Overigens komt een deel van de roodbruin gekleurde loëss ook in de Gele river terecht; vandaar haar naam.

Uiteindelijk is rond 1995 door de Chinese overheid besloten een enorm stuk land – ter grootte van Belgie – weer te gaan beplanten.  Eerst zijn op de hellingen terrassen

LoessPlateau_erosieAP
Loess plateau – erosie (luchtfoto)

aangelegd en daarna hebben de boeren ieder een stukje land in beheer gekregen.   Het resultaat van deze beslissing was spectaculair; het hele land is in minder dan 20 jaar helemaal groen geworden. De Chinees – Amerikaanse filmer John D. Liu heeft hier een zeer instructieve film over gemaakt. Het Nederlandse bedrijf Commonland  heeft het principe van grootschalige landschapsrestauratie over een lange periode (20 jaar) verder uitgebouwd naar andere delen van de wereld.LoessPlateau_Landsat_1995_NC

LoessPlateau_Landsat_2013_NC
Deel van het loess plateau, China voor en na de landschaps restauratie. Landsat satelliet beelden van 8 juni 1995 (boven) en 15 juni 2013 (onder).  Groen: vegetatie, blauw: water, lichte kleur: onbedekte bodem. Beeldbewerking: Michiel Damen, Enschede.

Zo werken in Andalusië (Spanje) ruim 200 boeren samen om hun geerodeerde land weer vruchtbaar te maken met biologische landbouw methoden en gewassen die zowel de bodem beschermen als ook economisch gezien een betere opbrengst genereren.   Zie hierover de VPRO films “Groen Goud 1 & 2”. In de film Groen Goud 2  komen ook Sekem in Egypte en het landschapsproject in Andalusië voor.

GroenGoud-1

GroenGoud-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggers liken dit: